- Voorwoord
- Strafrecht
- Jeugdstrafrecht
- Slachtofferzaken
- Sociaal zekerheidsrecht
- Huur- en arbeidsrecht
- Mediation
- Personen- en familierecht
- Echtscheidingszaken via Uitelkaar.nl
- Asiel- en vreemdelingenrecht
- Herstelregeling kinderopvangtoeslag
- Gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire
- Onmisbare hulphond
- Advocaat-stagiaire in de sociaal advocatuur
- Tolk/vertaler
- Bewindvoeren in de Wsnp
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
- Mensgericht werken en transitie
- Terugblik Gerard Schouw
- Jaarverslag Raad van Advies 2023
- De Stand van de uitvoering 2023
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2023
- Kerncijfers Wrb 2023
- Kerncijfers Wsnp 2023
- Kerncijfers Wbtv 2023
Jeugdstrafrecht
Het team van het Rotterdamse advocatenkantoor Le Cocq Blok Šandrk ziet dat achter elk klein vergrijp een uniek verhaal schuilt. In dit interview belicht Esther Blok, partner binnen het kantoor, deze verhalen.
Aantal toevoegingen jeugdstrafrecht
Toelichting figuur
Het aantal toevoegingen binnen het jeugdstrafrecht bedroeg in 2023 39.834. Daar waren 2.375 advocaten bij betrokken en 29.202 burgers.
Het kantoor staat onder leiding van partners Esther Blok en Tina Šandrk en biedt rechtsbijstand in alle stadia van het strafproces. Blok: “Het leven van een jongere kan al op vroege leeftijd ontwrichten. Want stel je eens voor; iemand worstelt met zijn opleiding. Zijn ouders spreken geen Nederlands en hij moet een stage zoeken. Ondanks het schrijven van tientallen sollicitatiebrieven krijgt hij overal afwijzingen. Hij verliest het vertrouwen in zichzelf en komt in een neerwaartse spiraal terecht. Als jongere moet je soms stevig in je schoenen staan om de verleidingen van de criminaliteit te weerstaan.”
Ware verhaal
“In de media zie je vaak het beeld van gewelddadige jongeren met een grote mond”, vervolgt Blok. “Uiteraard reageren mensen daar fel op. Maar wat onderbelicht blijft, is dat dergelijk gedrag ergens vandaan komt. Achter jeugdzaken schuilt vaak een web van problemen. Zo hebben deze jongeren vaker een lager opleidingsniveau en zijn ze sociaal zwakker. Juist dan ligt groepsdruk op de loer. Daarbij is zeker niet ondenkbaar dat ze uit gezinnen komen met financiële en emotionele problemen. Ik vind het belangrijk om het ware verhaal van mijn cliënten te kennen. Omdat de context waarin iemand zich bevindt van belang is. Dat is vaak in jeugdzaken de sleutel om tot maatwerk te komen.”
Achter jeugdzaken schuilt vaak een web van problemen.
Pedagogische aspecten
“Ons werk heeft pedagogische aspecten: zo proberen we jongeren ervan te doordringen dat hun eventuele misstappen gevolgen kunnen hebben voor hun toekomst. Wanneer iemand bijvoorbeeld geen Verklaring omtrent het gedrag krijgt, wordt het enorm lastig een stage of baan te vinden.”
Tot slot vraagt Blok aandacht voor de financiële druk waar sociaal advocaten onder staan. “Want ons werk gaat verder dan enkel het pleiten in de rechtszaal. Naast het verlenen van juridische bijstand, adviseren wij proactief om vervolging te voorkomen en helpen wij als kantoor cliënten vaak met praktische zaken.”