- Voorwoord
- Strafrecht
- Jeugdstrafrecht
- Slachtofferzaken
- Sociaal zekerheidsrecht
- Huur- en arbeidsrecht
- Mediation
- Personen- en familierecht
- Echtscheidingszaken via Uitelkaar.nl
- Asiel- en vreemdelingenrecht
- Herstelregeling kinderopvangtoeslag
- Gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire
- Onmisbare hulphond
- Advocaat-stagiaire in de sociaal advocatuur
- Tolk/vertaler
- Bewindvoeren in de Wsnp
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
- Mensgericht werken en transitie
- Terugblik Gerard Schouw
- Jaarverslag Raad van Advies 2023
- De Stand van de uitvoering 2023
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2023
- Kerncijfers Wrb 2023
- Kerncijfers Wsnp 2023
- Kerncijfers Wbtv 2023
Echtscheidingszaken via Uitelkaar.nl
Uitelkaar.nl is een online platform dat scheidende stellen ondersteunt, informeert en begeleidt bij hun scheiding. Kasper Scheltema en Laura Kistemaker zien dat doordat mensen zelf, in hun eigen woorden, hun echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen ze meer geneigd zijn om zich eraan te houden.
Kaspar Scheltema: “Veel echtscheidingsconvenanten zijn gevuld met juridische taal. Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf taal geven aan hun afspraken, zodat ze echt begrijpen hoe ze het gaan doen. Het systeem van het platform geeft suggesties voor teksten op basis van een uitgebreide online intake, het scheidende stel past dit zelf aan. Later in het proces checkt een advocaat of de afspraken juridisch gezien ook goed omschreven zijn. De regie van de scheiding ligt bij het stel dat gaat scheiden. Zij bepalen welke afspraken ze willen maken. De rol van de advocaat is om het stel goed te laten begrijpen wat de gevolgen van die afspraken zijn en inzicht te geven in eventuele andere oplossingen. Het vergt van advocaten regelmatig dat zij hun eigen voorkeuren loslaten.”
Veel echtscheidings-convenanten zijn gevuld met juridische taal. Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf taal geven aan hun afspraken, zodat ze echt begrijpen hoe ze het gaan doen.
Kaspar Scheltema
Ontrafelen
Kistemaker: We helpen mensen hun eigen scheiding te regelen en op een structurele, complete manier al het regelwerk te ontrafelen. We ordenen het, breken het op in stukjes en begeleiden hen bij het maken van afspraken per onderdeel. Bovendien vullen mensen het thuis, op een zelf gekozen moment in alle rust digitaal in. Dat scheelt verhitte discussies omdat ze met wat afstand naar de vragen kunnen kijken.” Elk stel wordt begeleid door een juridisch geschoolde casemanager. Mensen onderschatten een scheiding vaak. Sommige klanten vinden het vervelend dat onze casemanagers en de advocaten veel vragen stellen, opmerkingen maken en op valkuilen wijzen. ‘Het is toch onze scheiding! Waar bemoeien jullie je mee,’ horen we dan.
Andere klanten zijn er juist blij mee dat er goed wordt meegekeken. Twee vrouwen die bij ons aanklopten verwoorden het na afloop als volgt: ‘Wij wilden graag zelf de regie over onze scheiding houden en niet teveel betalen. Maar we waren wel bang dat we iets gingen vergeten. En we hadden bij anderen gezien dat er makkelijk twee kampen ontstaan tijdens een scheiding. Dat is gelukkig niet gebeurd. Door de structuur en transparantie van het systeem en ook de mensen erachter is het een positieve ervaring geweest in een overwegend moeilijke periode.'
In stappen
Een stel doorloopt verschillende stappen. Aan de hand van de tools en informatie krijgt het stel inzicht in hun eigen situatie. Vervolgens kijken ze samen met de casemanager wat er nodig is om tot goede afspraken te komen. Kistemaker: “In het geval van een scheiding bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, met een huurhuis en geen kinderen, is dat relatief ongecompliceerd. Maar er zijn ook gevallen waar het een stuk ingewikkelder is. We halen dan op onderdelen een expert bij het dossier. Denk aan fiscalisten, accountants en hypotheekadviseurs.”
Maar ook om andere redenen kan het ingewikkelder zijn. Was er laatst een stel met wie we gedurende hun proces op Uitelkaar.nl, dat in totaal 6 maanden duurde, intensief contact hebben gehad. De man van dit stel had al tijden te maken met schulden en veel naars meegemaakt in contacten met instanties. Hij was erg wantrouwend tegenover alles dat met de overheid en regels te maken had. In eerste instantie ook tegenover ons. Onze casemanagers hebben veel naar hem geluisterd. Ook naar zijn ex-vrouw overigens. Het was fijn dat ze elkaar veel gunden. Langzaam groeide het vertrouwen bij meneer. Hij kwam uit de weerstand en in de regelstand. Toen dat zo was, was de scheiding zo geregeld.
Een andere recent geval was een zaak waarin de vrouw duidelijk de leiding nam. Ze hadden huwelijkse voorwaarden. Die zijn vaak voor minstens één van de twee moeilijk te volgen. In dit geval voelde de man zich daar erg onzeker over. De vrouw begreep het allemaal heel goed en had bovendien een uitgebreid netwerk dat haar hielp. De man had net zijn baan verloren, voelde zich enorm kwetsbaar. Hij vertelde ons dat hij bang was dat hij in de verdeling van het geld en het huis aan het kortste eind zou trekken. Door hem stap voor stap mee te nemen door alles wat er geregeld en afgesproken moest worden, kwam er rust bij de man. De vrouw was daar ook blij mee. Het was niet haar bedoeling om de man bekaaid achter te laten. Maar zij merkte dat zij hem daar zelf niet van kon overtuigen.
Niet iedereen
Uitelkaar.nl is niet geschikt voor iedereen. “Mensen moeten er samen uit willen komen”, benadrukt Kistemaker. “Soms is een situatie te complex of zijn mensen te gebrouilleerd. De casemanager en de advocaat letten op ‘rode vlaggen’. Soms is een zaak te complex en moeten we iemand warm doorverwijzen naar een andere (juridische) hulpverlener.”
Uitelkaar.nl is niet geschikt voor iedereen. Mensen moeten er samen uit willen komen.
Laura Kistemaker