- Voorwoord
- Strafrecht
- Personen- en familierecht
- Sociaal zekerheidsrecht I
- Sociaal zekerheidsrecht II
- Asiel- en vreemdelingenrecht
- Psychiatrisch patiëntenrecht
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
- Mijnbouwschaderegeling
- Mediation
- Bijzonder curator
- Tolken/vertalers
- Bewindvoering Wsnp
- Regeling Loonbeslag
- Portrettenserie sociaal advocatuur
- Mensgericht werken
- Kenniscentrum
- Matching
- Peer review
- Peer review: ervaringen uit de praktijk
- Nieuwe leden Raad van Advies
- Jaarverslag Raad van Advies 2024
- De Stand van de uitvoering 2024
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2024
- Bezoldigingen topfunctionarissen 2024
- Kerncijfers Wrb 2024
- Kerncijfers Wsnp 2024
- Kerncijfers Wbtv 2024
Sociaal zekerheidsrecht I
“Hier doe ik het voor”
De moeder van Nicolas is slecht ter been en moet regelmatig naar het ziekenhuis voor haar gezondheid. Ze vraagt een gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente, maar die wijst haar aanvraag af. Advocate Betül Bostancieri staat Nicolas en zijn moeder bij in hun bezwaar, met succes. Bostancieri: “Het lijkt voor de buitenwereld misschien iets futiels, maar voor het leven van Nicolas en zijn moeder betekent het heel veel.”
Sociaal zekerheidsrecht toevoegingen

Toelichting figuur
Het aantal toevoegingen binnen het sociaal zekerheidsrecht bedroeg in 2024 15.722. Daar waren 908 advocaten bij betrokken en 10.849 burgers.
Nicolas heeft voor zijn moeder een gehandicaptenparkeerkaart nodig, om zijn auto dichtbij het ziekenhuis te kunnen parkeren. Nicolas begeleidt zijn moeder regelmatig naar doktersafspraken voor haar diabetes, omdat haar Nederlands tekortschiet en ze zijn ondersteuning nodig heeft tijdens het lopen. De moeder van Nicolas kan moeilijk lopen en ook niet zelfstandig rechtop blijven zitten. Haar alvast afzetten, zodat hij naar een parkeerplek verderop kan zoeken, is om die reden geen optie. Maar toch wijst de gemeente hun aanvraag af, op basis van een advies van een medisch adviesbureau.
Bezwaar
Nicolas krijgt de tip om bijstand te vragen bij advocatenkantoor Zumpolle. Advocate Betül Bostancieri spreekt met Nicolas: “Hij gaf aan dat het medisch onderzoek niet goed was gegaan en dat hij de afwijzing oneerlijk vond. Ze hadden die parkeerkaart nodig. Om te bewijzen dat het niet goed ging met zijn moeder, had hij doktersrapporten meegenomen.” Bostancieri tekent bezwaar aan tegen de afwijzing namens de moeder van Nicolas en stelt de gemeente een hoorzitting voor. “Ik wilde er niet meteen een zaak van maken, maar eerst proberen of we er onderling uit konden komen, niet ongebruikelijk in het sociaal zekerheidsrecht. De gemeente ging daar op in.”

Eerst proberen of we er onderling uit konden komen.
Opgetogen
Enkele maanden later vindt de hoorzitting plaats in het kantoor van Zumpolle. De gemeente neemt deel aan de zitting via een beeldbelverbinding. Het is de medewerker die de de aanvraag had afgewezen. Nicolas en zijn moeder doen hun verhaal.
De gemeentemedewerker toont begrip voor hun verhaal en laat aan het einde van het gesprek al doorschemeren dat Bostancieri en haar cliënt een punt hebben. Niet veel later laat de gemeente weten nogmaals een medisch onderzoek in te stellen, maar dan bij een ander adviesbureau.
Dit medisch adviesbureau adviseert de gemeente de aanvraag voor een parkeerkaart toe te wijzen en de gemeente laat weten het advies over te nemen. Niet alleen Nicolas en zijn moeder zijn blij, ook voor Bostancieri zijn dit bevredigende momenten. “Het voelde onrechtvaardig. Deze mensen hadden een probleem en nu dat opgelost is, is haar kwaliteit van leven verbeterd. Hier doe ik het voor.”
“Het lijkt voor de buitenwereld misschien iets futiels, maar voor het leven van Nicolas en zijn moeder betekent het heel veel.” Ze ziet het vaker misgaan: “Ik denk dat het heel erg helpt als ambtenaren, inspecteurs, mensen die de beslissingen nemen, een beetje meer ruimte krijgen om er iets van te vinden en op basis daarvan te handelen.”
De naam van Nicolas is in verband met privacy gefingeerd.