- Voorwoord
- Strafrecht
- Personen- en familierecht
- Sociaal zekerheidsrecht I
- Sociaal zekerheidsrecht II
- Asiel- en vreemdelingenrecht
- Psychiatrisch patiëntenrecht
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
- Mijnbouwschaderegeling
- Mediation
- Bijzonder curator
- Tolken/vertalers
- Bewindvoering Wsnp
- Regeling Loonbeslag
- Portrettenserie sociaal advocatuur
- Mensgericht werken
- Kenniscentrum
- Matching
- Peer review
- Peer review: ervaringen uit de praktijk
- Nieuwe leden Raad van Advies
- Jaarverslag Raad van Advies 2024
- De Stand van de uitvoering 2024
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2024
- Bezoldigingen topfunctionarissen 2024
- Kerncijfers Wrb 2024
- Kerncijfers Wsnp 2024
- Kerncijfers Wbtv 2024
Personen- en familierecht
“Dat iemand zich hard voor mij maakte en in mij geloofde, dat hielp me heel erg"
Boos, verdrietig en strijdlustig meldt Jennifer zich in 2020 bij sociaal advocaat Joris Geuze. Samen met Geuze weet ze zich te ontworstelen aan haar gewelddadige ex. Zeventien dossiers en een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn er voor nodig om haar leven en dat van haar twee zoons weer op de rit te krijgen. Jennifer: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten dat het mogelijk is om hieruit te komen, maar dat je daar wel een sociaal advocaat bij nodig hebt die je dat vertrouwen geeft.”
Scheidingsgerelateerde toevoegingen

Toelichting figuur
Het aantal scheidingsgerelateerde toevoegingen bedroeg in 2024 43.365. Daar waren 2.070 advocaten bij betrokken en 39.191 burgers.
Burgers met andere problematiek naast scheidingsproblematiek

Toelichting tabel
Naast scheidsproblematiek had 10% van deze burgers problematiek in het personen- en familierecht, 3% had strafrecht(gerelateerde) problematiek, 2% had problemen in relatie tot het verbintenissenrecht, 1% had huurrecht problematiek en tenslotte had 1% problemen met toeslagen.
De gewelddadige ex-partner van Jennifer deed ontelbare pogingen om weer in contact te komen met haar. Hij overtrad continue het contactverbod van de rechter. Zo achtervolgde hij haar met zijn auto, waarbij hij haar verschillende keren bijna van de weg af reed en benaderde Jennifer en haar omgeving op alle mogelijke manieren. Zijn record: 103 keer op één dag, het hield gewoon niet op. Ze hield het allemaal bij, deed diverse malen aangifte van stalking en probeerde te blijven geloven dat het goed zou komen.
Zorg- en veiligheidshuis
Jennifer had goede redenen om afstand te houden van haar ex. Hij was agressief, gewelddadig en onvoorspelbaar. Haar oudste zoon, uit een eerdere relatie, was verschillende keren getuige geweest van huiselijk geweld. De vader maakte zich daarom, terecht zorgen over het welzijn van hun zoon en was een procedure begonnen over het hoofdverblijf en de zorgregeling (ze hadden een co-ouderschapsregeling). De rechter deelde de zorgen van de vader en bepaalde dat het hoofdverblijf van hun zoon bij hem was en stelde een beperkte omgangsregeling voor Jennifer vast. Ze mocht haar zoon enkel onder begeleiding van een medewerker van Jeugdbescherming zien in een zorg- en veiligheidshuis. Op die manier zag ze haar zoon een jaar lang slechts drie uur per week.

Joris Geuze en Jennifer
Ontworstelen
Begin 2020 schakelt Jennifer sociaal advocaat Joris Geuze in om haar te helpen haar oudste zoon weer vaker te zien én om de omgangsregeling aan te vechten die haar gewelddadige ex had aangevraagd met haar net geboren jongste zoontje. Waarom Geuze? Ze had goede verhalen over hem gehoord van bekenden en had al snel vertrouwen in hem: “Het is een goeie kerel”. Omdat ze geen eigen vermogen of spaargeld heeft en leeft van een WIA-uitkering, heeft ze recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. “Ik had dit nooit zelf kunnen betalen.” In totaal zijn er zeventien dossiers nodig om Jennifers leven en dat van haar twee zoons weer op de rit te krijgen.
Wat er zonder sociaal advocaat zou zijn gebeurd? “Dan was de kans heel groot dat de oudste ergens anders zou wonen”, zegt Geuze. “Niet bij vader en niet bij moeder. En hetzelfde geldt misschien ook wel voor de jongste. Dan zou het mis zijn gelopen op allerlei fronten. Ook in het afstand houden van de gewelddadige ex.”
Ik had dit nooit zelf kunnen betalen.
“Begrijp mij niet verkeerd”, benadrukt Geuze. “Dat het verhaal van Jennifer goed is afgelopen, is niet enkel aan mij te danken. Zonder de inzet van Jennifer was dit allemaal niet gelukt. Het is haar gelukt uit het patroon van huiselijk geweld te stappen, om zich te ontworstelen aan de slachtofferrol. Dat is ongelofelijk knap. Ik zie maar al te vaak dat het mensen niet lukt. Ik kan iemand alleen maar helpen als hij of zij er ook echt uit wil, zich sterk maakt en meewerkt, in dit geval in het op afstand houden van haar ex en het samenwerken met jeugdbescherming.” Jennifer vult aan: “Dat is wel wat ik de hele tijd in mijn achterhoofd heb gehouden: iemand kan mij helpen, maar ik moet wel zélf uit de situatie proberen te komen.”
Veilig huis
Als Jennifer aanklopt bij Geuze, is het al een half jaar uit met haar ex en woont ze op zichzelf. Na ruim anderhalf jaar, weten Geuze en Jennifer de rechter ervan te overtuigen dat Jennifer haar oudste zoon een veilig thuis kan bieden en haar gewelddadige ex op afstand kan houden. Met behulp van jeugdbescherming spreken Jennifer en de vader af, dat de oude co-ouderschapregeling weer geldt. De rechter bekrachtigt deze afspraak. Haar oudste zoon woont weer om de week bij Jennifer.
Ze kan er nu, twee jaar na alle rechtszaken, met wat meer afstand naar kijken: “In het begin was ik vooral heel erg boos, en superverdrietig. Ik vond het zo onrechtvaardig allemaal. Maar ik was ook strijdlustig.” Ze is blij dat ze haar verhaal mag vertellen: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten dat het mogelijk is om hieruit te komen. En dat je daar ook een sociaal advocaat bij nodig hebt, die je dat vertrouwen geeft. Dat iemand zich hard voor mij maakte en in mij geloofde, dat heeft me heel erg geholpen.”

Stabiele basis
Ze heeft plannen om een opleiding voor ervaringsdeskundigen te volgen: “Ik denk dat mijn verhaal waardevol kan zijn voor mensen die in dezelfde situatie zitten.” Thuis heeft ze een stabiele basis weten op te bouwen voor haar twee zoons. Haar jongste zit op het speciaal onderwijs en heeft energie voor tien. Haar oudste doet het goed op school, voetbalt graag en is een vrolijk kind. Jennifer: “Hij zei laatst nog: mam, ik sta gemiddeld een 7,1.” Ze lacht: “Dat doet hij beter dan ik vroeger.”
De naam van Jennifer is in verband met privacy gefingeerd.