- Voorwoord
- Strafrecht
- Personen- en familierecht
- Sociaal zekerheidsrecht I
- Sociaal zekerheidsrecht II
- Asiel- en vreemdelingenrecht
- Psychiatrisch patiëntenrecht
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
- Mijnbouwschaderegeling
- Mediation
- Bijzonder curator
- Tolken/vertalers
- Bewindvoering Wsnp
- Regeling Loonbeslag
- Portrettenserie sociaal advocatuur
- Mensgericht werken
- Kenniscentrum
- Matching
- Peer review
- Peer review: ervaringen uit de praktijk
- Nieuwe leden Raad van Advies
- Jaarverslag Raad van Advies 2024
- De Stand van de uitvoering 2024
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2024
- Bezoldigingen topfunctionarissen 2024
- Kerncijfers Wrb 2024
- Kerncijfers Wsnp 2024
- Kerncijfers Wbtv 2024
Bewindvoering Wsnp
Toelating tot de Wsnp
Kees van Lier (63) had tien jaar lang een bedrijf in motoren en bijbehorende artikelen. Werkweken van tachtig uur waren hem niet vreemd. Toen hij een partner vond die de etage met kleding en helmen op zich wilde nemen, konden ze de werklast verdelen. Daar ging het mis, want deze partner betaalde de leveranciers niet. Met een flinke schuld werkte Van Lier er hard aan om weer financieel gezond te worden. En toen kwam corona.
Gestarte zaken Wsnp

Toelichting figuur
In 2024 bedroeg het aantal gestarte zaken Wsnp 2.361. In 2023 was dit aantal 1.896.
Beëindigd met schone lei

Toelichting figuur
In 2024 heeft 92% de Wsnp met een schone lei beëindigd. In 2023 was dat 93%.
Lange tijd wilde hij er niet over praten, maar uiteindelijk moest het hoge woord er toch uit. “Het ging niet meer”, zegt Van Lier. “Ik heb geprobeerd om het zelf op te lossen, dichtte het ene gat met het andere. Tijdens de lockdowns is de winkel in totaal elf maanden dicht geweest. De huur steeg ondertussen wel met de maximaal toegestane verhoging. En toen rezen in 2022 de energiekosten ook nog de pan uit. Ik kwam er niet meer uit.”
Gemeenschap van goederen
Zijn vrouw Petra van Lier (61) heeft tot op dat moment niet het vermoeden dat de zaken er zo slecht voor staan. “Ik wist dat het moeilijke tijden waren, en dat Kees hard werkte. Maar als ik ernaar vroeg zei hij dat het wel goed kwam. Totdat hij wel eerlijk moest vertellen hoe het ervoor stond. Dat was heftig.” Het echtpaar is in gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat de schuld op hen allebei verhaald wordt. Petra van Lier werkt 18 uur in de week in de zorg. “Op dat moment moesten we rondkomen van mijn bescheiden loon. Zo snel als we konden zochten we hulp.”
Advies
Dat deden ze bij de gemeente waar ze woonden. Kees van Lier: “Ik verzamelde alles, de boekhouding, alle cijfers en de schulden, en deed mijn verhaal. Zij verwezen ons door naar een extern bureau, actief op het gebied van schuldhulpverlening voor (ex)-ondernemers. Daar adviseerden zij ons om te bezuinigen. Ik had nog een leaseauto en een bus en startte daarmee een bezorgservice, maar de inkomsten waren erg wisselend. Zij adviseerden om een vaste baan te zoeken en de leaseauto eruit te doen. Dat deed ik. Ook moesten we op zoek naar een andere woning, de huur van onze woning was op dat moment vrij hoog. Geen gemakkelijke zoektocht, maar Petra beet zich erin vast.”

Renate Spijkerbosch
Verhuizen
Het lukt Petra van Lier om een woning op een vakantiepark te vinden. Het contract legt het stel voor aan de gemeente en aan de externe partij. “Omdat we op een vakantiepark niet permanent mochten wonen, waren we inschreven op het adres van onze zoon. Dat is niet toegestaan als je in de Wsnp wilt komen, werd ons verteld. We moesten binnen drie maanden opnieuw op zoek naar een goedkope huurwoning in de krappe huizenmarkt.” Het lukt om een woning te vinden in een seniorencomplex in een stad in de buurt. Maar de termijn van drie maanden is dan al verstreken, wat betekent dat de hulp vanuit het bureau stopt.
Veel stress
“Het was frustrerend omdat we weer verhuiskosten moesten maken en ondertussen de hulp om de schulden aan te pakken kwijt waren. Dat veroorzaakte veel stress. Omdat we in een andere stad woonden, moesten we daar hulp aanvragen. Dat deden we, maar daar gaven ze aan dat we moesten blijven bij de gemeente waar we de eerste aanvraag deden.”
Bureau Wsnp
Het echtpaar neemt een advocaat in de arm om bezwaar te maken. Kees van Lier: “Hij stond ons bij op basis van een toevoeging, de eigen bijdrage moesten we wel betalen. Helaas werd het bezwaar afgewezen. Ik had ondertussen wél opgevangen dat de advocaat contact had gelegd met Bureau Wsnp. Wat hij kan, kan ik ook, dacht ik. En dus belde ik met het bureau.” Uiteindelijk blijkt dit een goede zet; via Bureau Wsnp komen ze in contact met Renate Spijkerbosch, bewindvoerder Wsnp.
Aantal bewindvoerders

Toelichting figuur
In 2024 waren er 199 ingeschreven bewindvoerders. In 2023 waren dat er 217.
Vertrouwen
“Renate had er vertrouwen in dat het ons ging lukken om in de Wet schuldsanering natuurlijk personen (Wsnp) te komen. Ik maakte me zorgen of ik voldoende ‘te goeder trouw’ had gehandeld omdat ik niet altijd goede keuzes heb gemaakt. Ik had bijvoorbeeld ook schulden bij particulieren, maar Renate had voldoende ervaring om te weten dat het moest lukken. Ze waarschuwde wel dat het mogelijk was dat de rechter zou besluiten om de termijn van de Wsnp langer dan 18 maanden toe te kennen. Dat risico namen we.”
Kom maar op
Op 13 februari 2025 spreekt de rechter de verlossende woorden: Kees en Petra van Lier zijn toegelaten tot 18 maanden Wsnp. “Dat was zo’n opluchting”, legt Petra van Lier uit. “We weten op het moment van dit interview nog niet precies waar we aan toen zijn, wat ons vrij te besteden bedrag gaat zijn, maar we hebben er vertrouwen in.” Kees van Lier: “We zijn maar met zijn tweeën en onze twee honden, dus veel hebben we niet nodig. Bovendien is eerder beslag op mijn loon gelegd, dus we zijn al wel gewend om het met minder te doen.” Petra van Lier: “Ik heb het gevoel van ‘kom maar op’, we leren hiervan. Vanaf nu kunnen we gaan aftellen.”
We waren opgelucht met de toelating tot de Wsnp.
Schaamte
Ze zijn Renate Spijkerbosch dankbaar. Kees van Lier: “Ik denk niet dat we zonder haar hulp in de Wsnp waren gekomen. Ze wist precies wat ze moest doen, hield ons goed op de hoogte. Zo wisten we waar we aan toe waren. Dat gevoel hadden we eerder niet.” “Ze was duidelijk”, vult Petra van Lier aan. “Ik zag eerst op tegen weer een intake en een gesprek, alles op tafel. Daar schaam je je toch voor. We zijn in de zestig, dan moet je je zaakjes toch op orde hebben. Maar het contact verliep goed en prettig. We hadden er een goed gevoel over.”
Eerder geholpen
Dat gevoel bleek terecht. “We zouden willen dat we Renate eerder in onze zoektocht naar hulp waren tegengekomen. Anderen willen we daarom de tip geven om zelf contact op te nemen met Bureau Wsnp. Als we eerder waren geholpen, waren we ook eerder in de Wsnp terecht gekomen. Misschien waren we nu al klaar geweest! Nu zijn we twee jaar verder waarin we van hot naar her zijn gestuurd en ons afvroegen of we er ooit uit zouden komen.”
Vooruit kijken
Beiden werken inmiddels in vaste dienst bij een werkgever. Dat geeft volgens beiden rust. “De rechter zei het mooi ‘jullie hebben over 18 maanden een schone lei en daarna kun je naar je pensioen toewerken’. Dat is wat we gaan doen. Het is fijn dat we weer vooruit kunnen kijken.”