- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
Peter Oskam is de huidige burgemeester van Capelle aan den IJssel en sinds begin vorig jaar nieuw lid van de Raad van Advies (RvA). Met zijn focus op het verbeteren van schuldhulpverlening vertelt hij hoe hij uitdagingen aanpakt. Hoe vertaalt hij zijn visie op schuldhulpverlening in concrete actie? En hoe draagt hij bij aan een betere rechtspositie voor mensen?
De loopbaan van Oskam toont dat hij kiest voor werk met maatschappelijke relevantie: “Ik startte bij de politie. In de avonduren volgde ik de universitaire studie Nederlands Recht. Daarna werkte ik jarenlang in allerlei managers- en bestuursfuncties. Daarnaast was ik Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie van Rotterdam, rechter en vicepresident bij diverse rechtbanken en vier jaar lid van de Tweede Kamer. Momenteel ben ik nog plaatsvervangend rechter in de rechtbank Zeeland/Midden en West-Brabant.”
Steentje bijdragen
“Toen ik de vacature van RvA-lid zag, twijfelde ik geen moment”, vervolgt Oskam. “Door mijn achtergrond heb ik veel juridische expertise en had ik al jaren te maken met het werkterrein van de Raad. Daarbij voel ik mij erg thuis in gemeentelijke organisaties en was ik ook contactpersoon voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tot slot komt mijn ervaring als politicus goed van pas. Dus ik denk dat ik samen met andere RvA- leden de bestuurder goed kan adviseren en waar nodig een steentje kan bijdragen aan de ambities van de Raad.”
Op de proef stellen
Volgens Oskam staan we op dit moment voor uitdagende tijden, waarbij de energie-, de woon- en de klimaatcrisis de samenleving zwaar op de proef stellen. Oskam: “Hierdoor hebben mensen het moeilijk en lukt het hen vaak niet om hun financiële problemen zelf op te lossen. Helaas leidt dit er soms toe dat ze de weg moeten vinden in de complexe wereld van de rechtspraak. De kans bestaat dat mensen vastlopen in de bureaucratische regels van de overheid.”
Stip op de horizon
"Ik voel me hier verantwoordelijk voor”, aldus Oskam. “Het is belangrijk hen te helpen en ondersteunen bij het verbeteren van hun financiële situatie. We moeten het proces van schuldhulpverlening versnellen en hen zo perspectief bieden. Daarom ondersteun ik ook de adviezen van Bureau Wsnp om het schuldentraject maximaal drie jaar te laten duren en het advies om een Wsnp-bewindvoerder ook een rol te laten kunnen spelen bij het gemeentelijke schuldentraject. Zo ontstaat er voor mensen weer een stip op de horizon en kunnen ze zich richten op de toekomst.”
Filosofie
“Deze adviezen ondersteunde ik ook van harte toen ze werden aangeboden aan de bewindslieden. Daarbij zet ik me graag in om ze in het gemeentelijk domein verder te brengen”, aldus Oskam. Om dit voor elkaar te krijgen, zet hij in op een aantal onderwerpen: “We gaan in gesprek met de VNG om te kijken hoe we mensen eerder toegang kunnen geven tot schuldhulpverlening. Hierbij zet ik mijn rol als RvA-lid in, waarbij ik met mijn netwerk en contacten bij de VNG behulpzaam hoop te zijn. Mijn filosofie is dat het recht toegankelijk en betaalbaar moet zijn, waarbij we realistisch maatwerk leveren.”