- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
De Stand van de uitvoering 2022
Iedere uitvoeringsorganisatie brengt vanaf 2023 een eigen Stand van de Uitvoering uit, waarin inzichtelijk gemaakt wordt met welke (uitvoerings-)dilemma’s zij te maken krijgen.
Het doel van het opstellen van een stand is drieledig.
- Het open en volledig informeren van de Tweede Kamer over wat er speelt in de taakorganisatie om het begrip over en de kennis in de uitvoering te vergroten;
- Transparantie geven over knelpunten en dilemma’s om tijdig ongewenste situaties te signaleren en waar nodig snel te acteren;
- Een effectieve feedbackloop te realiseren zodat er geen burgers tussen wal en schip vallen en de dienstverlening blijft verbeteren.
De Raad verwijst voor het algemene beeld van de stand van de uitvoering over 2022 naar de inhoud van dit jaarverslag. De Raad brengt in het bijzonder drie onderwerpen onder de aandacht.
Eerste verkennende inventarisatie wet- en regelgeving die hardvochtig uitpakt
Op 31 maart 2022 heeft de Raad een ‘eerste verkennende inventarisatie wet- en regelgeving die hardvochtig uitpakt’ opgeleverd (zie: Signaleringen - raadvoorrechtsbijstand.org). Het werkprogramma Uitvoering van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) had gevraagd om, in het kader van de Rijksbrede inventarisatie (de motie Ploumen/Jetten), een inventarisatie te maken van de terreinen waarop wetgeving hardvochtig uitpakt. Onderdelen van de inventarisatie neemt het ministerie van JenV op in regelgeving; over andere onderdelen is het gesprek gaande. De inventarisatie zal de Raad jaarlijks actualiseren en deze zal onderdeel uit gaan maken van de jaarlijkse Stand van Uitvoering.
Uit deze eerste verkennende inventarisatie komt een top vier van wet- en regelgeving die hardvochtig kan uitpakken:
- de vermeende zelfredzaamheid van rechtzoekende;
- hoge lastendruk en beslag;
- resultaatbeoordeling;
- aannemelijkheid buitengerechtelijke regeling.
Stappen naar een meer mensgerichte uitvoering
De Raad heeft de taak om de toegang tot het recht voor minder draagkrachtige burgers te organiseren. Soms blijven burgers in schrijnende situaties door toepassing van de regels verstoken van goede rechtshulp. De Raad wil dit herkennen en vervolgens binnen de mogelijkheden van een ZBO, de toegang tot het recht alsnog verschaffen (maatwerk). Als dat niet kan, of waar een systemische hardheid blijkt, signaleert de Raad dit en brengt deze situaties onder de aandacht van het ministerie van JenV. Hiervoor heeft de Raad de ‘eerste verkennende inventarisatie wet- en regelgeving die hardvochtig uitpakt’ gepubliceerd.
Als eerste stap in een dergelijke mensgerichtere uitvoering heeft de Raad vanaf 2021 een specifiek intern programma lopen, dat tot doel heeft deze mensgerichte uitvoering professioneel en transparant vorm te geven. De ambitie is dit op termijn te bestendigen in de genen van de Raad. Lees er meer over in het artikel “Mensgericht werken star bij het morele kompas”.
Het programma geeft werken aan mensgerichte uitvoering intern vorm via de volgende zeven ontwikkellijnen:
- grip op mensgerichte uitvoering;
- werkwijze mensgerichte uitvoering;
- waarderen mensgerichte uitvoering;
- toerusten medewerkers;
- faciliteren van de werkwijze;
- inzicht in de burger;
- aanpak ontwikkelopgave.
Hieruit is een werkwijze Mensgerichte Uitvoering voortgekomen. Deze werkwijze heeft vijf ‘instrumenten’ die de Raad gaat inzetten om meer mensgericht te werken. Denk aan een inhoudelijk handvat, een routekaart voor inhoudelijke vragen en het signaleringsteam mensgerichte uitvoering. In de eerste helft van 2023 wordt deze werkwijze beproefd met een voorlopersgroep.
Noodzakelijke vervanging ICT
De Raad gaat de komende jaren zijn ICT/Legacy vervangen. Deze vervanging is noodzakelijk om de continuïteit te borgen. Het realiseren van deze vervanging is daarmee een voorwaarde om de maatschappelijke opgave van de Raad uit de Grondwet te kunnen blijven uitvoeren. De Raad is dan op termijn in staat om rechtsbijstand op een hedendaagse manier te organiseren voor minder draagkrachtige burgers: het aanbieden van rechtsbijstand die past bij de hulpvraag en signalen opvangen van waar rechtsbescherming tekort schiet. Lees er meer over in het interview met CIO Peter van den Heuvel “Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen”.