- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Rechtwijzer voorziet in behoefte
Rechtwijzer is de nuldelijn van de Raad. Binnen Rechtwijzer geven we informatie en advies aan rechtzoekenden. Uit de bezoekcijfers van Rechtwijzer blijkt dat de behoefte aan deze informatie en zelfhulp groot is.
Rechtwijzer geeft op een laagdrempelige manier begrijpelijke en actiegerichte informatie en advies over de meest voorkomende juridische problemen: uit elkaar, schulden, werk, consumenten, overheid en wonen.
Rechtwijzer stimuleert rechtzoekenden om geschillen zoveel mogelijk zelf op te lossen en dat waar nodig samen met de wederpartij te doen. Dit vergroot de kans op een duurzame oplossing. Ook is op Rechtwijzer een uitgebreide zelfhulptool te vinden voor juridische en psychosociale vraagstukken; Rechtwijzer EHBO.
Rechtwijzer EHBO
EHBO staat voor Eerste Hulp bij Oplossingen. De tool is in 2020 in samenwerking met MIND Korrelatie ontwikkeld. Het is bedoeld voor mensen die kampen met multiproblematiek, die zelf online naar informatie en manieren om hun problemen op te lossen zoeken. Het brengt geprioriteerd de problemen in kaart en geeft handreikingen voor de eerste stappen om weer grip te krijgen op de situatie.
“Mensen met (juridische) problemen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ze willen concreet weten wat ze moeten doen en wie hen daarbij kan helpen. Met Rechtwijzer EHBO geven we deze mensen vroegtijdig informatie, tips en advies en verwijzen we ze door naar de juiste hulpverlener”, vertelt projectleider Kaoutar Chinig.
Behoefte aan informatie en zelfhulp
Nu, ruim twee jaar na de lancering van Rechtwijzer EHBO, hebben Chinig en Achefai de bevestiging gekregen dat de behoefte aan informatie en zelfhulptools groot is.
- Het afgelopen jaar vulden maar liefst 118.185 personen Rechtwijzer EHBO in;
- en bezochten 710.893 personen Rechtwijzer.nl.
Steeds meer mensen weten Rechtwijzer te vinden. Dat komt onder meer doordat steeds meer instanties, zoals de Rijksoverheid, Rechtspraak.nl, echtscheidingsplan.nl, de Nationale Ombudsman en de Kinderbescherming, mensen naar Rechtwijzer doorverwijzen.
Uit de feedback die Rechtwijzer ontvangt, blijkt dat de website en zelfhulptool bovendien gewaardeerd worden, zowel door rechtzoekenden als door professionals.
Het is prettig dat direct duidelijk is wat we aan het probleem kunnen doen
Professional
Overzicht en duidelijk actieplan
Hoe werkt het? De burger start Rechtwijzer EHBO op Rechtwijzer.nl en geeft antwoorden op vragen over onder meer geld, gezondheid en welzijn, wonen, relatie en gezin en werk. De zelfhulptool is gratis en wordt anoniem ingevuld.
“Als iemand Rechtwijzer EHBO heeft ingevuld, krijgt hij een overzicht van zijn situatie. Dit is een duidelijk actieplan met actiepunten, tips en advies waar als eerste zijn aandacht nodig is. Ook bevat het eventuele doorverwijzingen naar instanties die de rechtzoekende direct verder kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld een advocaat of organisatie in het sociale domein zijn, of onze eigen site Rechtwijzer.nl,” vertelt senior beleidsmedewerker Karima Achefai. “Wat ook handig is, is dat de rechtzoekende het overzicht en actieplan aan een hulpverlener kan geven, zodat die snel op de hoogte is van de persoonlijke situatie en problemen, en weet waarbij direct hulp nodig is.”
Het actieplan is overzichtelijk en erg uitgebreid. Ik weet nu hoe ik een stapje verder kan komen en welke stappen ik moet zetten
Rechtzoekende
Samenwerking voor betere toegang tot het recht
“We vinden het belangrijk de samenwerking op te zoeken met organisaties”, benadrukt Chinig. “Als je (juridische) problemen hebt, krijg je immers te maken met vele organisaties. Eén probleem leidt vaak tot een ander probleem. We stimuleren afstemming en samenwerking tussen de organisaties door de toegang tot het recht toegankelijker te maken en de zelfredzaamheid van burgers bij conflicten en problemen te versterken.”