- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
Terugkijkend op afgelopen jaar geven William van der Velden, hoofd Informatiemanagement (IM) en Marie-Claire van den Broek, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Strategie en Beleid, een inkijkje in het spannende project ‘Invoering scenario 1 rapport Commissie Van der Meer’. Waarbij zij er samen met alle betrokkenen zorgden voor een succesvolle implementatie van veranderingsprocessen binnen de IT-afdeling van de Raad. Terwijl veel technische aanpassingen gedaan werden in diverse systemen, bleef de dienstverlening aan de burgers, advocaten en mediators stabiel.
“Mijn belangrijkste taak was om verbinder te zijn tussen de collega’s van de Raad en onze applicatieleverancier, Cap Gemini”, aldus Van der Velden. “We zorgden ervoor dat de dienstverlening van hoge kwaliteit bleef terwijl we veranderingen doorvoerden. Dit vereiste continue afstemming met betrokkenen om ervoor te zorgen dat we op koers bleven.”
Focussen
“Collega’s van IM, Capgemini en Kwaliteit moesten zich vooral op de inhoud kunnen concentreren”, vervolgt Van der Velden. “Dus moesten we ervoor zorgen dat overleggen werden ingepland, dat de administratie geregeld was en dat managementrapportages voor de directie/bestuur en MT werden opgesteld.” Hij werkte samen met Van den Broek, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Strategie en Beleid. “Ik was betrokken bij dit project vanwege mijn beleidsexpertise op het gebied van kwaliteit. Mijn kennis en ervaring met het asiel- en vreemdelingenrecht kwam van pas, omdat de complexiteit van deze materie automatisch doorwerkte in de aanpassingen in systemen.”
Twee stappen
"Om de implementatie voor elkaar te krijgen, werkten we in twee stappen”, aldus Van der Velden. “Eerst maakten we de vertaling van de nieuwe beleidsregel en de algemene maatregel van bestuur (AMvB) naar het werk van de Raad: hoe beïnvloeden die het werk van beschikkers, advocaten en mediators? Toen we dat helder hadden, keken we goed hoe we dit gingen implementeren in onze systemen.” Van den Broek vult aan: “Dit was een ingewikkeld proces, waarbij we de inhoud moesten vertalen naar de rekenregels van onze computers, in verschillende en verouderde systemen.”
Snel schakelen
“Het was uitdagend om alles voor elkaar te krijgen”, aldus Van den Broek. “We op een gegeven moment wachten op een advies van de Raad van State. Dit advies kon een enorme impact hebben op de gekozen richting, waardoor we mogelijk snel moesten schakelen. Gelukkig was het advies positief.” Ook Van der Velden herkent het werken onder hoogspanning: “Normaal gesproken is er meer tijd om na te denken, maar in dit geval moest alles snel gebeuren. Terwijl we nog bezig waren met het uitdenken van situaties, werd er tegelijkertijd gebouwd en getest. Ook moesten we collega’s trainen en bijscholen.”
Symbiose
“Ondanks de drukte, was de samenwerking met iedereen tijdens het project fijn”, benadrukte Van den Broek. “Het was mooi om te zien hoe we de verbinding zochten tussen de praktijk, het dagelijkse werk van mensen en de techniek daarachter.” Van der Velden: “In eerste instantie was het niet altijd duidelijk wat de ander van je nodig had. En andersom. Maar toen we elkaar vaker opzochten, bleek de samenwerking effectief te zijn. Het was een mooie symbiose, waarbij we van elkaar hebben geleerd.”
Gefixt
Van der Velden concludeert: “Alle inzet leidde tot een efficiënte implementatie van de systeemveranderingen. Uiteraard was 1 september nog wel een spannende dag voor alle betrokkenen. Want dat was de dag waarop het systeem in werking trad voor duizenden dienstverleners. Als het systeem het op dat moment niet deed, zouden we direct honderden telefoontjes krijgen van boze advocaten en mediators. Maar dat gebeurde gelukkig niet. Dankzij het openstaan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we de tegenslagen die we onderweg tegenkwamen overwinnen. Dat hebben we met zijn allen maar mooi gefixt!”