- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
Op Zuid Advocaten is een advocatenkantoor met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Het kantoor ligt in hartje Katendrecht, midden in de dynamiek van Rotterdam. Carlo Welten werkt bij dit kantoor als strafrechtadvocaat maar doet ook huurrecht. Onlangs maakte hij gebruik van de subsidieregeling beroepsopleiding voor sociaal advocaten. Daarmee kon hij als patroon een stageplek bieden aan advocaat stagiair Pejman Bahreman, een gedreven strafrechtadvocaat in opleiding.
“Van oudsher is ons kantoor erop gericht om mensen te helpen die niet in staat zijn de advocaatkosten zelf te betalen”, trapt Welten af. “Ik vind het waardevol iets te kunnen betekenen voor mensen die het niet breed hebben, mede ingegeven door mijn achtergrond.” Voor Bahreman is dit herkenbaar: “Ook ik koos ruim anderhalf jaar geleden bewust voor dit advocatenkantoor juist door het groot sociaal hart. Ik ben de zoon van een politiek vluchteling en zie regelmatig mensen in mijn omgeving die juridische hulp nodig hebben. Ik ben blij dat ik hen kan bijstaan.”
Kennis en vaardigheden
“Als sociaal kantoor heb je vaak niet zoveel vlees op de botten”, aldus Welten. “Daarom was het lastig om een stagiair aan te nemen en hoge opleidingskosten op te hoesten. De subsidieregeling biedt financiële stabiliteit en nam deze drempel weg. Zo kunnen we investeren in een enthousiaste advocaat in opleiding.” Bahreman glimlacht en vult aan: “Ik ben blij dat ik deze kans kreeg. Ik wissel mijn werk af met opleidingsdagen en het maken van opdrachten. Naast interessante theorielessen ligt de focus op het trainen van vaardigheden zoals het voeren van gesprekken, onderhandelingen en pleiten. Daarbij is ethiek een belangrijk aandachtspunt.”
Kijkje in de keuken
Afgelopen jaar vroeg de Raad de twee heren om te helpen de aanwas van jonge sociaal advocaten te stimuleren. Welten: “We gaven een presentatie aan studenten van de Erasmus Universiteit om hen inzicht te geven in het werk van een sociaal advocaat.” Bahreman: “Aangezien ik daar voorheen ruim acht jaar docent was, kon ik een mooi kijkje in de keuken geven van het juridische werkveld.” Welten: “Ook nam ik op initiatief van de Raad deel aan de Minor Legal Tech van de Erasmus Universiteit. Dit is een programma waarbij studenten leren technologie te gebruiken om juridische processen efficiënter te maken. Ook ontdekken zij hoe ze juridische kennis kunnen delen en hoe technologie bijdraagt aan de innovatie van deze sector.”
Win-win situatie
“De studenten gingen aan de slag met concrete casussen”, licht Welten toe. “Zij kwamen met verrassende technische oplossingen die bijna aan artificial intelligence grensden en het kennisdelen en het zoeken van informatie binnen systemen gemakkelijker maakte. Het was een win-winsituatie waarbij de studenten enthousiast werden voor ons beroep en er tegelijkertijd verbeteringen kwamen voor de modernisering van het juridisch werk.”
Om sociaal advocaten ook op lange termijn aan dit vak te binden, zijn er innovatieve maatregelen nodig.
Verstevigen en verankeren
Bahreman benadrukt dat het dreigende tekort in de sociale advocatuur problematisch is en verwijst naar de uitkomsten van het onderzoeksrapport Panteia, uitgevoerd in opdracht van de Raad: “Conventionele arbeidsmarktmaatregelen bieden slechts een beperkte oplossing. Om sociaal advocaten ook op lange termijn aan dit vak te binden zijn er innovatieve maatregelen nodig zoals hogere vergoedingen en een betere voorlichting aan aankomende studenten. Daarom juichen wij ook de komende jaren de samenwerking met de Raad toe. Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren om de rechtsbijstand voor kwetsbare groepen binnen de samenleving te garanderen.”