- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
De centrale piketafdeling helpt burgers met spoedeisende juridische problemen. Hoe doen senior piket-medewerkers Ramona Hegic en Janneke Dankers dat? En hoe werken zij met de tijdelijke regeling 'Kosteloze rechtsbijstand voor ontboden minderjarige verdachten'? Hoe maken zij dagelijks het verschil in het leven van mensen in nood?
“Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen van vijftien medewerkers van de centrale piketafdeling en collega’s binnen de organisatie. Deze afdeling heeft een aantal taken die cruciaal zijn voor het bieden van adequate en tijdige rechtsbijstand“, trapt Hegic af. “Een van onze belangrijkste taken is het maken van een rooster voor advocaten. Zo is er altijd juridische hulp beschikbaar voor burgers in nood, vooral in drie specifieke rechtsgebieden: jeugd- en strafzaken, psychiatrische en vreemdelingenzaken.”
24x7 bereikbaar
“De centrale piketafdeling is dagelijks geopend van 07:00 tot 20:00 uur voor vragen van advocaten, politie en andere ketenpartners”, vult Dankers aan. “Buiten deze tijden is de afdeling bereikbaar voor specifieke gevallen. Als er een melding binnenkomt, zorgen we voor de koppeling met een advocaat. Dat gebeurt vaak automatisch en soms handmatig. Vervolgens monitort onze helpdesk deze melding. Ten slotte regelen wij de declaraties. Dit zorgt ervoor dat advocaten tijdig betaald worden voor hun werk en dat er geen vertraging is in het proces.”
Eerlijk proces
Als zij terugblikken op afgelopen jaar is er één ontwikkeling die hen op het netvlies gebrand staat. Dankers: “November vorig jaar was er een uitspraak van de rechtbank Amsterdam in een specifieke zaak waarin een minderjarige verdachte onvoldoende juridische ondersteuning kreeg. De rechtbank oordeelde dat de staat verantwoordelijk was voor het verstrekken van kosteloze rechtsbijstand voor ontboden minderjarige verdachten. Dit om ervoor te zorgen dat deze groep een eerlijk proces krijgt en hun rechten worden beschermd. Op basis daarvan is er per april 2022 een tijdelijke regeling ingevoerd, met als doel om deze groep verdachten effectievere rechtsbijstand te bieden en om te voldoen aan de uitspraak van de rechtbank Amsterdam.”
Jeugdpiketregeling
“Deze regeling heet 'Kosteloze rechtsbijstand voor ontboden minderjarige verdachten' en heeft als doel ervoor te zorgen dat minderjarige verdachten van tussen de 12 en 17 jaar, die worden verdacht van een misdrijf en worden ontboden voor een politieverhoor, adequate juridische hulp krijgen”, licht Hegic toe. Dankers vervolgt: “Deze verdachten krijgen via ons een toewijzing van een jeugdrechtadvocaat die deelneemt aan de jeugdpiketregeling. De verdachte krijgt van de politie een ontbiedingsbrief met het verzoek tot verhoor, de Raad ontvangt die ook.”
Grote impact
“Toen deze tijdelijke regeling werd ingevoerd, had dit impact op de centrale piketafdeling”, aldus Hegic. “Er moest veel geregeld worden. We dachten samen met de politie na over hoe wij dit besluit konden inpassen in het bestaande proces. Ook beantwoordden we veel telefoontjes van advocaten die vragen hadden over de details van deze regeling en de manier van declareren.”
Toen deze tijdelijke regeling werd ingevoerd, had dit grote impact op de centrale piketafdeling.
Schouders eronder
Beiden zijn trots op hun team. Hegic: “De regeling is snel en soepel ingevoerd.” Dankers: “En ja, natuurlijk waren er in het begin technische hick-ups in het systeem. En uiteraard was het even zoeken met elkaar. Maar ondanks dat zette iedereen zijn schouders eronder om het voor elkaar te krijgen.”