- Met ketenpartners stappen zetten
- ‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
- ‘Mijn grootste motivatie is om mensen te helpen die in een kwetsbare positie verkeren en niet in staat zijn hun recht te halen’
- Mensgericht werken start bij het morele kompas
- De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz); verhalen uit de praktijk
- Signaleringsoverleg monitort behoefte rechtsbijstand Oekraïense vluchtelingen
- ‘Investeren in verbreding en verdieping van de dienstverlening’
- ‘Laten we er samen voor zorgen dat schuldhulpverlening toegankelijk is voor iedereen’
- ‘Toegankelijk en betaalbaar recht, mét realistisch maatwerk’
- Begrijpelijke taal over schulden in video’s Steffie
- Op weg naar een uniforme taallijst
- Rechtwijzer voorziet in behoefte
- ‘Iedereen zette zijn schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen’
- ‘Alleen sámen met partners vormt de Raad de keten’
- ‘De toekomst van de sociale advocatuur gaat ons allen aan’
- Experiment Echtscheiding heeft een lerend effect
- ‘Het is noodzakelijk de positie van de sociale advocatuur te verankeren'
- Naar een lerend stelsel met het Kenniscentrum
- Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand afgerond
- Nieuwe ICT hard nodig om continuïteit en hedendaagse uitvoering Wrb te waarborgen
- ‘Door open te staan voor elkaars kennis en perspectieven, konden we stappen zetten’
- ‘Mijn overtuiging is dat de Raad ambitieus blijft om voortdurend te leren en ontwikkelen’
- De Stand van de uitvoering 2022
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2022
- Kerncijfers Wrb
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
‘Duidelijke afspraken maken, voorkomt dat mensen spijt krijgen van beslissingen’
Sinds 2011 is Anne-Marie van Doorn zelfstandig en onafhankelijk mediator. Na jarenlang gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening vond ze haar roeping in het mediatorschap. Daar brengt ze haar financiële en fiscale achtergrond in de praktijk. In de regio Amsterdam, Hoorn en Haarlem helpt ze mensen meer inzicht te krijgen in hun situatie.
“Als financieel adviseur en mediator begeleid ik cliënten bij een echtscheiding, beëindiging samenleving, omgangsregeling, het verdelen van een nalatenschap of het ontbinden van een samenwerkingsverband”, aldus Van Doorn. “Het gaat om het maken van een juiste verdeling, waarbij ikzelf geen enkel belang heb bij de keuzes die mijn cliënten maken.”
Duidelijke afspraken
Volgens van Doorn is de kwaliteit van dienstverlening bij een scheiding van groot belang. “Ik streef ernaar om het scheidingsconvenant zo goed te onderbouwen, dat er geen ruimte meer is om later te procederen. Als mensen bij mij weggaan, moeten ze de zekerheid hebben dat ze overal van op de hoogte zijn en dat de afspraken duidelijk zijn. Ik wil voorkomen dat mensen later spijt krijgen van hun beslissingen.”
Goede zaak
Sinds afgelopen jaar is Van Doorn betrokken bij de Subsidieregeling Experiment Echtscheiding. “Bij dit experiment worden burgers die willen scheiden via dienstverlening van de Raad geholpen. Met mijn expertise en kennis voldeed ik aan de voorwaarden en meldde me aan.” Ze licht toe: “Het proces begint met een gesprek en diagnose door het Juridisch Loket. Daarna krijgt de burger een diagnosedocument. Vervolgens kiest de burger via de Raad de dienstverlener die hij/zij wil. Zodra deze keuze op mij valt, dien ik een aanvraag voor een toevoeging bij de Raad in. Daarna bepaalt de Raad welk basisrechtshulppakket en eventuele specialistische hulp worden vergoed. Door een bijdrage te leveren aan dit soort experimenten, wordt de toegang tot rechtsbijstand laagdrempeliger. Dat vind ik een goede zaak.”
Tips
Van Doorn is tevreden over de dienstverlening van de Raad. “Medewerkers van de Frontoffice van de Raad zijn vriendelijk en behulpzaam. Als ik iets wil weten, word ik snel geholpen en doorverwezen naar de juiste persoon.” Al heeft ze ook tips voor verbeteringen: “Ik heb regelmatig cliënten die niet weten dat ze recht hebben op subsidie. Daarom geef ik ze vaak extra uitleg en verwijs ik hen door naar de informatie op de website. Misschien is het een idee om de Raad meer te promoten bij de buurtteams van de gemeente. Dit zijn vaak laagdrempelige plekken waar veel cliënten in eerste instantie komen voor juridische hulp. Daarnaast is veel informatie alleen in het Nederlands beschikbaar. Dit terwijl veel van mijn cliënten ook andere talen spreken. Het zou goed zijn als de basisinformatie in meerdere talen wordt aangeboden. Tenslotte zou ik graag zien dat het aanleveren van documenten en aanvragen digitaal gebeurt in plaats van per post. Want dit is sneller en efficiënter en voorkomt foutgevoeligheden.”