- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
HRM; met vertrouwen investeren
Mensgerichte dienstverlening vormt ook de basis in het HRM-beleid van de Raad. Het wordt zichtbaar via strategische personeelsplanning en bijvoorbeeld in de focus op het leren en ontwikkelen van medewerkers.
Harm Keijer, hoofd HRM: “Mensgericht werken is eigenlijk werken vanuit vertrouwen. Dat pad zijn we jaren terug al ingeslagen, toen we High Trust als werkwijze introduceerden. Dat ging over vertrouwen in advocaten en mediators, nu gaat het over het terugwinnen van het vertrouwen van de burger in de overheid en daarmee ook in onze dienstverlening. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat de Raad ziet in welke situatie hij verkeert en dat hij hulp krijgt als hij zelf de rechtsbescherming niet kan betalen. Maar welke slag willen we maken? We realiseren ons dat mensgerichte uitvoering iets extra’s van ons allen vraagt. We blijven daarom investeren in onze medewerkers. Want zij maken de dienstverlening van de Raad concreet. Zij maken het verschil voor de burger.”
Persoonlijk leiderschap
“Het start allemaal met persoonlijke leiderschap.” HRM-adviseur Marion Kusters licht toe: “We willen medewerkers laten ontdekken waar hun talenten, motivatie en drijfveren zitten. Dat helpt ze om zich met energie voor de rechtzoekende in te zetten. We zetten de Talenten Motivatie Analyse (TMA) als instrument hierbij in. Maar ook eigen regie voeren op je agenda en fit aan het werk zijn, zijn onderdelen die bij persoonlijk leiderschap horen. Via de strategische personeelsplanning komen deze zaken samen en kijken we naar wat medewerkers in huis hebben en kunnen, maar vooral ook willen inzetten. En hoe zij daarin ontwikkelen en wat zij daarbij nodig hebben.”
Keijer beaamt dat en vult aan: “Belangrijk onderdeel is bovendien de wisselwerking tussen de leidinggevenden en de medewerkers. Want daar start dat mensgerichte. Oor hebben voor onze klanten, burgers en professionals.”
Kusters: “Eigenaar zijn van je eigen ontwikkeling. Weten wat je kunt en wilt. Dat zorgt voor bevlogen medewerkers die hart voor de burger hebben. De TMA-methode werkt zeer verhelderend. Zo zetten we medewerkers in hun kracht en geven we ze de mogelijkheid om meer energie te halen uit hun werk, maar ook visie en durf te tonen als het gaat over mensgerichte uitvoering bij het beoordelen van zaken.”