- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Naar de Raad in 2025; de kerntaken
De Raad voor Rechtsbijstand is in 2020 gestart met het uitdenken en benoemen van de kerntaken, zoals de Raad deze in 2025 voor zich ziet. De ontwikkeling van de kerntaken kent zijn oorsprong in onze missie en visie en beschrijft de organisatie die de Raad wil zijn en hoe we daaraan bouwen tot aan 2025.
Missie
In het ontwikkeltraject van de Raad staat de burger steeds centraal. De burger moet nu en in de toekomst kunnen rekenen op passende hulp bij zijn geschil en als het moet goede rechtsbijstand, ook als hij dat zelf niet kan betalen. Dat is de kern van het bestaan van de Raad; dat is onze missie.
Het borgen van goede gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation voor minder draagkrachtige burgers: dat is waar we voor staan.
Visie
De ambitie van de Raad is geformuleerd in de visie. De komende jaren staat de Raad voor:
Toegankelijke en efficiënte dienstverlening voor burgers en professionals volgens de bedoeling: goede ondersteuning voor geschiloplossing en -indien nodig- voor rechtsgang.
Dienstverlening in samenhang met ketenpartners en professionals: het vermijden van onnodige onderlinge bureaucratische processen voor burgers door soepele overgang in dienstverlening.
Kwaliteitsborging van de dienstverlening aan burgers.
Doorontwikkeling en innovatie van het stelsel in samenwerking met ketenpartners en professionals.
Onafhankelijke en onderbouwde rapportage over de werking van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand en de wettelijke schuldsanering.
Vermindering van geschillen tussen burgers en overheid door bij te dragen aan signalering van overmatige juridisering en mee te denken over ondersteuning voor geschiloplossing.
Om de burger met zijn juridische hulpvraag zo goed mogelijk te (blijven) helpen, hebben we kerntaken benoemd. De kerntaken maken het mogelijk dat we kunnen bouwen aan een toekomstbestendige Raad in een vernieuwd stelsel. Zo kunnen we ons voorbereiden op de verdere ontwikkeling van oplossingsroutes en rechtshulppakketten en onze kwaliteitseisen, dienstverlening, bedrijfsvoering en ICT hierop laten aansluiten. Via de kerntaken pakken we als Raad binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand onze verantwoordelijkheid en geven we onze ambities vorm. Een omvangrijk ontwikkeltraject, dat we niet alleen kunnen realiseren. De samenwerking met onze ketenpartners en stakeholders is daarbij van groot belang.
De kerntaken helpen ons kortom bij het invulling geven aan het komende ontwikkeltraject waarin de burger steeds centraal staat.
Kerntaken
Onze kerntaken in 2025 zijn:
Ontwikkelen en onderhouden van een dienstencatalogus van beschikbare diensten en dienstverleners.
Matchen van de hulpvraag van de burger aan de passende dienst en dienstverlener
Borgen van de kwaliteit van de aangeboden diensten op basis van een breed spectrum aan criteria.
Houden van een register van advocaten en mediators samen met ketenpartners.
Monitoring en evaluatie van het stelsel via onder meer (op termijn) een 'Staat van de Uitvoering Rechtsbijstand'.
In het afgelopen jaar zijn we gestart met de invoering van de kerntaken in nieuwe regelingen en projecten, zoals de Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag en de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid. Bij beide regelingen vormen continue monitoring en evaluatie een belangrijke onderdeel.
Kerntaken van de Raad nader toegelicht
De kerntaken helpen ons als Raad binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand om onze ambities vorm te geven. We willen in de uitvoering van onze taak zeker zijn dat de burger met zijn hulpvraag bij ons op de juiste plek is en dat hij op de juiste wijze geholpen wordt. Daarvoor moeten wij de burger, zijn hulpvraag en het advies van de eerste lijn goed kennen. Dat vergt andere en aanvullende vaardigheden en instrumentaria.
Om de beste match te kunnen maken tussen de hulpvraag van de burger en het meest passende rechtshulppakket, willen we een dienstencatalogus van beschikbare diensten en dienstverleners voor de rechtshulppakketten samenstellen. Die zijn geselecteerd aan de hand van een breed spectrum aan criteria en voldoen aan een door de Raad, in overleg met het ministerie bepaalde kwaliteitsnorm. Daarvoor werken we met de ketenpartners onder andere aan een register van specialisten.
De match houdt de koppeling in tussen de burger en het meest passende rechtshulppakket. Ook kijkt de Raad welke dienstverlener goed matcht bij de kenmerken/voorkeuren van de burger. De Raad selecteert een aantal kwalitatief geschikte rechtsbijstandverleners die het rechtshulppakket aanbieden en die ook passen bij de door de burger opgegeven gewenste kenmerken. De burger kan ook een andere dienstverlener kiezen, mits deze voldoet aan de algemene en de voor het betreffende rechtshulppakket geldende kwaliteitseisen.
Toetsing op het hele proces, de dienstverlening van alle betrokken partners en de vraag of dit heeft geleid tot een oplossing, zorgt voor een continue controle- en verbetercirkel. Ook publiceert de Raad deze en andere gegevens die we verzamelen binnen het Kenniscentrum in een jaarlijkse Stand van de Uitvoering Rechtsbijstand.