- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
Burenoverlast, schimmelvorming of fikse huurverhoging; wat doe je als huurder wanneer je problemen ondervindt met wonen? Het antwoord op die vraag blijkt nog niet zo makkelijk. Daarom kijken in de ‘pilot geschiloplossing in het huurdomein’ diverse ketenpartners in drie lokale Werkplaatsen en één Landelijke Werkplaats gezamenlijk naar hoe het beter kan.
Uit de rondetafelgesprekken die de Raad in eerdere jaren voerde met diverse ketenpartners naar aanleiding van een betere Regie in de keten, kwam een grote bereidheid naar voren om geschiloplossingen in het huurrecht te analyseren en te verbeteren voor de burger. In Werkplaatsen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht bespraken de deelnemers vier thema’s: huurprijzen/servicekosten, onderhoud/gebreken, overlast en ontruimingen/huisuitzettingen. “Het meeste hiervan speelt zich af in de eerstelijn, al zoeken we ook zeker de samenwerking en aansluiting met de tweedelijn”, legt projectleider Jan Arkeveld uit. “Daarom schoven naast (sociaal) advocaten ook partijen als het Juridisch Loket, woningbouw, Sociaal Raadslieden, het Huurteam en de Haagse Pandbrigade aan voor een aantal jaarlijkse overleggen.”
De rechtzoekende zijn weg helpen vinden in de lappendeken van organisaties; daar doe ik het voor.
Klaas Rensen, advocaat
Lappendeken aan organisaties
Advocaat Klaas Renssen nam deel aan de Werkplaats in Den Haag. “Doordat er veel organisaties betrokken zijn bij huurgeschillen, is het nodig om het voor de rechtzoekende inzichtelijker te maken bij welk loket hij het beste met zijn probleem terecht kan. Om die reden wilde ik aanschuiven. Bij veel instanties kun je terecht met dezelfde problemen. Het is een lappendeken aan organisaties. Maar welke kies je en waarom? Dat hebben we in de Werkplaats inzichtelijk gemaakt in een route/menukaart. Op die kaart staan alle betrokken organisaties met contactpersonen genoemd én de plussen en de minnen, denk aan wachttijd en verantwoordelijkheden. Wanneer er nu iemand belt, pak ik de kaart erbij – al ken ik hem intussen uit mijn hoofd- en verwijs ik mensen door naar de meest geschikte weg. Wanneer ik vervolgens niets meer hoor, weet ik dat het goed is gekomen. In dit geval is geen bericht, goed bericht.”
Kan die informatie niet al in de zogenaamde nuldelijn verstrekt worden? Dat onderzoekt Jeroen Jaspers van de Rechtswinkel in Tilburg in de Landelijke Werkplaats. “We hebben in 2021 inmiddels twee Werkplaatsen gehad en zijn dus net gestart. Eerst inventariseren we welke informatie er is voor de burger, en dat is veel, en hoe uniform die is. Mijn droom is dat we uiteindelijk één centraal informatiepunt creëren voor de burger, bijvoorbeeld in de vorm van een gezamenlijke website.”
Warm contact
“Het contact binnen de Werkplaats is prettig”, vervolgt Jaspers. “Aan tafel zitten allemaal partijen met hetzelfde doel: het verschaffen van woongenot. In deze fase is het vooral waardevol dat we elkaar goed leren kennen en weten wie wat wel of niet doet. We snuffelen aan elkaar. Het actief houden van het netwerk is belangrijk.” Dat kan Renssen beamen. “De lijntjes zijn korter dankzij de Werkplaats.” Ook Arkeveld ziet de nauwere banden als winst. “Hoewel de pilot afgelopen is, willen we daarom de Werkplaatsen een vervolg geven. Zo houden we de contacten warm en blijven we de samenwerking bevorderen.”
Grote thema’s
Ook tussen de Werkplaatsen wordt informatie uitgewisseld aan de hand van themabijeenkomsten. Zo is de route/menukaart van Den Haag gedeeld, net als de routekaart die Utrecht ontwikkelde. Arkeveld: “Doel is om de Werkplaatsen een plek te geven in de ontwikkeling van de oplossingsroute ‘huur’. Dan kunnen we met elkaar ook werken aan grote thema’s als wachttijden bij overlast, huisjesmelkers en andere actuele uitdagingen in het huurrecht. Op die manier kunnen we de samenwerking en aanpak ook landelijk gaan vormgeven. Hoe we dat het beste kunnen doen, onderzoeken we nog. Daarnaast willen we de monitoring oppakken. Nu kunnen we wel bedenken dat burgers het fijner vinden om bewust een kortere route te kiezen, maar die winst leggen we nog niet vast. Dat komt hopelijk op de agenda in 2022.”
Door de Werkplaatsen een plek te geven in de ontwikkeling van de oplossingsroute ‘huur’, kunnen we met elkaar ook werken aan grote thema’s als wachttijden bij overlast en huisjesmelkers
Jan Arkeveld, projectleider