- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Pilot toevoeging verzoek toelating Wsnp
In mei 2021 startte de pilot voor het verstrekken van een vergoeding aan Wsnp-bewindvoerders voor het afgeven van een 285 Fw-verklaring en het indienen van het verzoekschrift toelating Wsnp. Het doel van de pilot is om in kaart te brengen wat de inzet van Wsnp-bewindvoerders betekent voor de doorstroming van het minnelijke naar het wettelijke traject en wat het betekent voor de toegankelijkheid van de Wsnp.
Ilse Kersten richtte het proces bij Bureau Wsnp hiervoor in. “Eind februari kregen we een ‘go’ van het ministerie voor het instellen van de pilot. Het proces en de regeling kwam tot stand in samenwerking met onder meer beschikkers, de afdeling Registerbeheer en de concernjurist van de Raad. Vanaf 2013 kan een Wsnp-bewindvoerder op basis van het bestaande arrangement in aanmerking komen voor een toevoeging voor de verzoekschriftprocedure voor de dwangvoorzieningen. De regeling binnen deze pilot sluit daarop aan. Ook Wsnp-bewindvoerders die advocaat zijn, kunnen deelnemen aan de pilot. Voorwaarden voor de deelnemende Wsnp-bewindvoerders zijn onder meer dat zij een lopende schuldsaneringszaak hebben, ingeschreven staan in ons Wsnp-register en bereid zijn om mee te werken aan diverse evaluaties. Daarvoor sluiten ze een overeenkomst met de Raad.”
We brengen ook het proces van het minnelijke naar het wettelijke traject in kaart.
Mondjesmaat op gang
“In mei ontvingen we meteen veel aanmeldingen”, schetst Linda Nickel van Bureau Wsnp. “De rest van het jaar volgden er mondjesmaat meer. Inmiddels zijn 98 Wsnp-bewindvoerders ingeschreven voor de pilot, waarvan 11 Wsnp-bewindvoerders ook advocaat zijn. In 2021 zijn 269 aanvragen ingediend door 44 Wsnp-bewindvoerders.” Voorafgaand informeerde Bureau Wsnp alle betrokken partijen zoals de gemeenten, beschermingsbewindvoerders en rechtbanken over de pilot.
Proces in kaart
Op dit moment registreert Bureau Wsnp de ervaringen van alle betrokkenen. Nickel: “Tijdens de pilot brengen we het effect van de inzet van de Wsnp-bewindvoerders bij de aanvraag Wsnp in kaart. Daarnaast kijken we hoe het huidige proces van de minnelijke schuldhulpverlening naar de Wsnp verloopt. Waar kan het beter? Die informatie hopen we te halen uit de evaluaties van de deelnemende Wsnp-bewindvoerders, gesprekken met burgers, vragenlijsten voor medewerkers van gemeenten en beschermingsbewindvoerders en een focusgroep van secretarissen van rechtbanken. In 2021 namen we bovendien audits af bij de bewindvoerderorganisaties, daarin zijn de ervaringen van de pilot ook besproken.”