- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Warme overdracht
Deekman heeft een goed beeld gekregen van wanneer je wel of niet doorverwijst naar het Juridisch Loket. “En ik wist niet dat er zoveel expertise was op het gebied van vreemdelingen- en ontslagrecht. Nu kan ik gerichter doorverwijzen. Dat doorverwijzen doe ik inmiddels met een zelfbedachte ‘warme overdracht’. De kwetsbare mensen die wij helpen, vinden het vaak moeilijk om hun hulpvraag te formuleren. Dan is het fijn wanneer wij het op een heldere manier op een A4-tje zetten dat ze mee kunnen nemen naar het Juridisch Loket. Daar is de burger mee geholpen, en de medewerker van het loket hoeft niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden.”
Ratz
“Ik wist overigens niet dat sociaal advocaten meer doen dan ze vergoed krijgen, dat was een witte vlek voor betrokkenen binnen de pilot”, vervolgt ze. “Daarom ben ik blij dat nu de Ratz is gestart.” Binnen de Ratz, Regeling Adviestoevoeging Zelfredzaamheid, krijgen burgers die minder zelfredzaam zijn eerder hulp van een sociaal advocaat op basis van een toevoeging. Rutten heeft er al een aantal keer gebruik van gemaakt. “Nadeel is dat het niet via High Trust gaat waardoor er meer papierwerk mee gemoeid is.”
Kennisdeling
Rutten vond met name het signaleringsoverleg waardevol. Nu de pilot is afgelopen, is er een overleg met de gemeente voor in de plaats gekomen. “We willen de contacten warm houden.” Deekman zou ook graag een vervolg zien in Amsterdam, maar er is helaas geen financiering beschikbaar. In Nijmegen gaat het overleg verder in afgeslankte vorm, twee keer per jaar. Ook volgt er een themabijeenkomst wanneer de coronamaatregelen dat toelaten. Rutten: “Een structureel overleg met financiering zou een waanzinnige meerwaarde hebben.” Dat geldt ook voor inhoudelijke kennisdeling. Deekman: “We hebben behoefte aan het delen van meer kennis en ervaringen. Momenteel hebben we budget van de gemeente gekregen voor een aantal trainingen. Vanuit de pilot hebben we een training over de BBZ betaald en een WMO-training kregen we van een advocaat. Meer financiering voor dergelijke trainingen zou fijn zijn. Het Juridisch Loket, de advocatuur en andere organisaties kunnen dan aansluiten.”