- Diensten verlenen met een mensgerichte invalshoek
- Tijdelijke regeling voor onderzoek naar zelfredzaamheidsvraagstuk
- Adequate en kosteloze rechtsbijstand voor gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire
- Naar de Raad in 2025; de kerntaken
- Innovatieve projecten bieden uitkomst bij oplossen juridische kwesties
- Pilot huur maakt wegwijs bij huurproblemen
- Betere samenwerking in de eerste- en tweedelijn voor de burger
- Hoe Legal Aid in korte tijd rechtsbijstand opzette voor Afghaanse evacués
- ‘We proberen sociaal advocaten aan ons te binden voor het leven’
- Wat Bureau Wsnp doet om de burger met schulden te helpen
- Toegankelijker register met voldoende gekwalificeerde tolken en vertalers
- Laagdrempelig en vroegtijdig problemen oplossen met Rechtwijzer
- Veilig werken, vanuit vertrouwen voor en door mensen
- ‘Alleen samen kun je alle expertise nóg beter inzetten’
- Cijfers, balans en rekening van baten en lasten 2021
- Kerncijfers Wrb
- Gebruik van nuldelijns- (Rechtwijzer) en eerstelijnsrechtsbijstand (het Juridisch Loket)
- Gebruik van tweedelijnsrechtsbijstand (advocatuur en mediation)
- Gebruik van piket
- Dienstverleners tweedelijnsrechtsbijstand
- Vaststellingen en vergoedingen tweedelijnsrechtsbijstand
- Dienstverleners piket
- Bezwaar en beroep
- Kerncijfers Wbtv
- Kerncijfers Wsnp
Goede samenwerking voor beter verloop van de hulp aan burgers
De Raad en de NOvA zijn enthousiast over de pilot, zijn de deelnemers dat ook? Meredith Deekman knikt. Ze is sociaal raadsvrouw in het Buurtteam Amsterdam-West en coördinator van de pilot in Amsterdam. “We wilden al jaren deelnemen aan een dergelijke pilot om te laten zien welke werkzaamheden we in de praktijk doen en om kennis te delen. Met dank aan mijn inmiddels gepensioneerde collega Lucia Missana is dat gelukt. We hadden al goede contacten met sociaal advocaten in Amsterdam, maar nog niet met het Juridisch Loket.”
Met elkaar sparren
Pepijn de Water was coördinator voor de pilot in regio Nijmegen namens het Juridisch Loket.
“Lokaal is niet altijd helder wie wat doet en welke expertise in huis heeft. Het is fijn om met elkaar te kunnen sparren. Helaas kwam het lokale deel van de pilot minder uit de verf door de coronamaatregelen. Normaal gesproken komen mensen met hun juridische vragen aan onze balie, maar die was gesloten. Daardoor behandelden we niet per se lokale vragen.”
Veel gesignaleerd
De Water: “Wat mij betreft komt er een landelijke hotline voor vragen. Een overzicht van alle betrokken partijen, zou ook fijn zijn. Al zijn er lokale verschillen bij de ketenpartners en wat zij precies doen. Dus een blauwdruk is niet mogelijk.” Hij is enthousiast over de pilot. “We zien vooral dat de contacten verbeterd zijn, je pakt sneller de telefoon. Samen hebben we veel gesignaleerd, er is veel wat beter kan. Zo wordt sociale zekerheid een apart specialisme en is de verwachting dat daar onvoldoende sociaal advocaten voor zijn. Hoe gaan we dit opvangen?”
Kruisbestuiving
Matthijs Rutten is sociaal advocaat bij Zumpolle advocaten in Utrecht. “We waren al bezig met het opzetten van een lokaal overleg met de gemeente. Dat initiatief hebben we even geparkeerd toen deze pilot langskwam. De wens om meer structureel samen te werken en meer het gesprek tussen de eerste- en tweedelijn te voeren, bestond dus al."
Kennisoverdracht is van grote waarde.
"Wanneer we goed samenwerken, verloopt de hulp aan burgers beter, al moet ieder vooral blijven doen waar hij zelf goed in is. Ik vind met name kennisoverdracht binnen de pilot van grote waarde. Ik heb geleerd hoe de andere organisaties werken en dat kruisbestuiving mogelijk is. En ik wist bijvoorbeeld niet dat mensen een hoge drempel ervaren om te gaan procederen, ondanks advies van het Juridisch Loket. Daar valt winst te behalen. Van de piketdiensten had ik eerlijk gezegd meer verwacht. Ik ben weinig gebeld en alleen met algemene vragen en niet met specifieke casussen. Wel denk ik dat een tool inclusief een vergoeding voor vragen belangrijk is. Dat de eerstelijn vragen kan stellen, wanneer nodig.”